خواص چای ترش: 28 خاصیت عالی بر سلامتی و لاغری + عوارض!

خواص چای ترش چیست؟ چای ترش سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی است که برای جلوگیری از بروز سرطان، کاهش فشار خون، چربی خون و التهابات مفید است. از طرف دیگر هم، چای ترش می‌تواند برای لاغری و کاهش وزن، کبد چرب، تنظیم همرمون‌ها، تقویت سیستم ایمنی و حافظه، سلامت قلب و پوست، بهبود سیستم گوارش، کاهش استرس و جلوگیری از کم آبی بدن خوب باشد.

اما فواید چای ترش فقط به این موارد محدود نمی‌شوند. بنابراین، اگر چای ترش را دوست دارید یا می‌خواهید آن را امتحان کنید، با ما در این مقاله از آجیل و خشکبار آجیل چی همراه باشید تا در مورد مزایای چای ترش، طبع، نحوه تهیه، عوارض جانبی آن و مسائل دیگر صحبت کنیم.

چای ترش چیست؟

اگر شما طعم چای ترش را چشیده‌اید، پس می‌دانید که چای ترش مزه‌ای شبیه به زغال اخته دارد و شما می‌توانید آن را به صورت گرم یا سرد نوش جان کنید.

چای ترش از دم کردن قسمت‌هایی از گیاه هیبیسکوس یا گل ختمی به دست می‌آید. برای تهیه چای ترش از گیاه هیبیسکوس، معمولا از نوع Hibiscus sabdariffa آن استفاده می‌کنند. اما چه نوع مواد غذایی باعث وجود خواص چای ترش می‌شوند؟

جدول غذایی چای ترش

 خوردن چای ترش موادی مثل کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، ویتامین آ و ویتامین ث را هم به بدنتان می‌رساند که دلیل اصلی فواید چای ترش هستند.

در چای ترش چنین مواد غذایی وجود دارند که باعث بروز خواص چای ترش در بدنمان می‌شوند:

ماده غذاییمقدار در هر 28 گرم
کالری 28 کالری 
پروتئین0.5 گرم
چربی 
کربوهیدرات6.5 گرم

 

آیا نوشیدن چای ترش مفید است؟

نوشیدن چای ترش در طب سنتی برای عارضه‌هایی سوء هاضمه و فشار خون بالا مفید است.

در گذشته و در طب سنتی هم از خواص چای ترش برای درمان عارضه‌هایی مثل سوء هاضمه یا فشار خون بالا استفاده می‌کردند. همچنین در عصر مدرن هم ایده استفاده از چای ترش برای تسکین بعضی از دردها تایید می‌شود. اما آیا شما می‌دانید که این خواص چیست؟

خواص چای ترش برای سلامتی

فواید چای ترش برای بدن ما زیاد است. برخی از این خواص عبارتند از:

1. چای ترش غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها

مهم ترین خاصیت چای ترش غنی بودن از آنتی اکسیدان است که از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت کرده و از بیماری های خطرناک از جمله سرطان جلوگیری می نماید.

یکی از مهمترین خواص چای ترش سرشار بودن آن از آنتی اکسیدان‌ها است. آنتی اکسیدان‌ها از بدن ما در برابر اثرات موادی به نام رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. اثرات رادیکال‌های آزاد بسیار مخرب بوده و ازدیاد آنها می‌تواند باعث بروز بیماری‌های خطرناکی مثل سرطان شود. 

2. خواص چای ترش برای فشار خون، یک کاهنده عالی!

آنتی اکسیدان‌ها که یکی از مزایای چای ترش هستند، می‌توانند از رگ‌های خونی ما در برابر اثر مواد رادیکال‌های آزاد محافظت کنند. در نتیجه، رگ‌های خونی هم آسیب نمی‌بینند و تنگ نمی‌شوند که این مسئله به فشار خونتان کمک زیادی می‌کند. در نتیجه، خواص چای ترش می‌تواند برای کاهش فشار خون خوب باشد.

3. کمک به بهبود سطح چربی خون از خواص چای ترش

مطالعاتی که در مورد خواص چای ترش روی سطح چربی خون انجام شده‌اند، تاثیرات مثبتی را نشان می‌دهند. بر حسب این مطالعات، افرادی که به طور منظم چای ترش را مصرف کرده‌اند، میزان کلسترول مضر یا LDL‌شان کاهش پیدا کرده و میزان کلسترول مفید یا HDL‌شان افزایش یافته است.

4. چای ترش و جلوگیری از سرطان

آنتی اکسیدان‌های چای ترش می‌توانند از رشد بی‌رویه سلول‌ها و تشکیل بافت‌های سرطانی جلوگیری کنند. چندین مورد تحقیق هم در مورد مزایای چای ترش انجام شده که نتایج این فرضیات را تایید و بر خواص چای ترش برای جلوگیری از سرطان تاکید می‌کنند.

مطالعه بیشتر:
آجیل دو آتیشه چیست: انواع مغزهای دو آتشه + بررسی خواص

5. خواص چای ترش برای لاغری و کاهش وزن

تحقیقات انجام شده در مورد خواص چای ترش روی کاهش وزن هم نتایج مثبتی را نشان دادند. بنابر این تحقیقات، کسانی که روزانه در رژیم غذایی خود چای ترش را گنجانده‌اند، اشتهایشان کاهش یافته و توانستند برای کاهش وزن خود به نتایج بهتری دست پیدا کنند. اما دانشمندان باید تحقیقات گسترده‌تری برای مزایای چای ترش در این مورد انجام دهند تا به نتیجه قطعی برسند.

6. فواید چای ترش در مبارزه با التهابات

یکی از فواید چای ترش کاهش التهاب در بدن است. التهاب می‌تواند ریسک بروز بیماری‌های مختلف از جمله سرطان را افزایش دهد. اما چای ترش با آنتی اکسیدان‌هایی که دارد می‌تواند التهاب بدن را کاهش دهد.

7. خاصیت آنتی‌باکتری چای ترش

تحقیقات دانشمندان بر روی خواص چای ترش روی باکتری‌ها نشان می‌دهند که مصرف چای ترش می‌تواند فعالیت باکتری‌هایی مثل اشرشیاکلی و بسیاری از گونه‌های باکتری دیگر را در بدن محدود کند.

با این حال، بیشتر تحقیقاتی که در این مورد انجام شده‌اند از نوع حیوانی هستند و دانشمندان باید اثرات این چای روی انسان را هم بسنجند.

8. خواص چای ترش برای کبد چرب

بیشتر مطالعات دانشمندان روی خواص چای ترش برای کبد چرب روی حیوانات انجام شده است. با این حال، این نتایج مثبت بوده‌اند. برای مثال، در یک تحقیق مصرف چای ترش در موش‌ها باعث شده که ریسک بروز کبد چرب در آنها کمتر شود.

9. تنظیم هورمون‌ها با چای ترش

در طب سنتی از مزایا چای ترش برای تنظیم هورمون‌های زنانه در دوران قاعدگی استفاده می‌کردند. این به خاطر فیتواستروژن چای ترش است که عملکردی مشابه با هورمون زنانه استروژن دارد و می‌تواند به تعادل هورمون‌های زنانه کمک کند.

10. خواص چای ترش برای کلیه‌ها

برخی از بررسی‌ها که در مورد خواص چای ترش روی کلیه‌ها انجام شده‌اند، نشان می‌دهند که چای ترش می‌تواند به بهبود عملکرد آنها کمک کند. در کل، چای ترش یک ادرار‌آور خوب است و می‌تواند به کلیه شما کمک کند تا سموم را به خوبی از طریق ادرار دفع کند.

11. خواص چای ترش برای کنترل قند خون، چای ترش مفید برای دیابتی‌ها

چای ترش با میزان قند بسیار کمی که دارد می‌تواند نوشیدنی بسیار خوبی برای دیابتی‌ها باشد و به کنترل قند خون آنها کمک کند. همچنین، آنتی اکسیدان‌های چای ترش به کاهش کلسترول مضر دیابتی‌ها هم کمک می‌کنند. بنابراین، خواص چای ترش به طور غیر مستقیم در پیشگیری و درمان عارضه دیابت مفید است.

12. تقویت سیستم ایمنی از خواص چای ترش برای سلامتی

در چای ترش ویتامین ث وجود دارد که می‌تواند به تشکیل گلبول‌های سفید سیستم ایمنی ما کمک کند. در نتیجه، یکی از خواص چای ترش تقویت سیستم ایمنی بدنمان است.

13. کمک به هضم از مزایای نوشیدن چای ترش

خواص چای ترش با آنتی اکسیدان‌ها و ویژگی دیورتیکی‌اش می‌تواند به هضم ما کمک کند. این آنتی اکسیدان‌ها مثل فلاونوئید از احتباس آب اضافی در بدن جلوگیری می‌کنند. وقتی هم که افراد آب اضافی در بدنشان نباشد، مشکلات هضم مثل سوزش معده هم در آنها کمتر خواهد شد.

14. تسکین سنگ کلیه از خواص چای ترش

یک عامل شکل‌گیری سنگ کلیه جمع شدن کلسیم در بدن است. اما برخی از مطالعات نشان می‌دهند که خاصیت چای ترش می‌تواند از تشکیل کلسیم در کلیه و شکل‌گیری سنگ کلیه جلوگیری کند. با این وجود، دانشمندان باید تحقیقات بیشتری در این مورد انجام دهند تا به نتایج قطعی برسند.

15. چای ترش یک منبع فوق‌العاده از ویتامین C

در چای ترش به مقدار قابل توجهی ویتامین ث وجود دارد که کارکردهای مهم زیر را برای بدنمان دارد:

  • رشد و ترمیم بافت
  • حفظ غضروف، استخوان‌ها و دندان‌ها
  • بهبود زخم‌ها
  • تشکیل کلاژن
  • جذب آهن

همچنین، همانطور که قبلاً گفتیم یکی از فواید چای ترش با ویتامین ث تقویت سیستم ایمنی بدنتان هم است.

16. خواص چای ترش برای پوست

آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین ث که در چای ترش وجود دارند می‌توانند از پوست ما در برابر التهاب، خارش‌های پوستی و آلودگی‌ هوا محافظت کنند. همچنین، یکی از خواص چای ترش آبرسانی به پوست ما و سم زدایی آن است.

17. خواص چای ترش برای قلب

در بخش‌های قبلی خواص چای ترش، ما گفتیم که آنتی اکسیدان‌های آن می‌توانند فشار خون را کم کنند. وقتی که فشار خون شما کم باشد، قلب شما هم تحت فشار کمتری برای خونرسانی به اعضای مختلف بدنتان قرار می‌گیرد و سالم‌تر خواهد بود.

18. خاصیت ضد پیری چای ترش

در بدنمان، آنزیمی به نام الاستاز ماده‌ای به نام الاستین را تجزیه می‌کند که باعث می‌شود پوستمان خاصیت ارتجاعی خودش را از دست بدهد و ما علائمی مثل چین و چروک و شل شدن پوست را تجربه کنیم! اما یکی از فواید چای ترش این است که فعالیت این آنزیم را محدود کرده و روند سالخوردگی را کندتر می‌کند.

مطالعه بیشتر:
بهترین آجیل برای تقویت حافظه: 5 آجیل حافظه برای باهوش بودن

19. تقویت انرژی از خواص چای ترش

در چای ترش مواد معدنی انرژی زا مثل آهن، کلسیم و مقداری پروتئین گیاهی وجود دارند که می‌توانند مقداری انرژی را برای بدنتان فراهم کنند. در نتیجه، یکی از خواص چای ترش تقویت انرژی بدن است.

20. خواص چای ترش در خنک نگه داشتن بدن

به خاطر خواص دیورتیک و سم زدایی دستگاه گوارش چای ترش، این چای می‌تواند بدن ما را خنک نگه دارد. در نتیجه، یکی از خواص چای ترش خنک نگه داشتن بدن است.

21. خواص چای ترش در بهبود سیستم گوارش

قبلاً هم گفتیم که یکی از مزایای چای ترش سم زدایی و خاصیت دیورتیک آن است که از احتباس آب اضافی در بدن جلوگیری می‌کند. در نتیجه، وقتی آب اضافی از بدنمان خارج می‌شود ما مشکلات گوارشی مثل سوء هاضمه و نفخ را کمتر خواهیم داشت. بنابراین، یکی از مزایای چای ترش بهبود سیستم گوارشمان است.

22. سم زدایی بدن از مهم‌ ترین خواص چای ترش

چای ترش با آنتی اکسیدان‌هایش می‌تواند از سلول‌های کبد در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کرده و به افزایش آنزیم‌های سم زدا در آن کمک کند. کبد ما ارگان مهمی در بدن است، زیرا عملکرد مهم آن از بین بردن سموم بدن است. بنابراین، یکی از مهم‌ترین مزایای چای ترش کمک به سم زدایی بدن از طریق کبد است.

23. تقویت حافظه از مهم‌ ترین خواص چای ترش

داشتن مواد ضد التهابی یکی از خواص چای ترش است. مواد ضد التهابی هم از مغز، حافظه و هم از سیستم عصبی در برابر التهاب محافظت می‌کنند. این مسئله مهم است، چون التهاب یکی از عوامل اصلی بروز بیماری آلزایمر است. بنابراین، تقویت حافظه یکی از اصلی‌ترین مزایای چای ترش برای ما است.

24. کاهش اضطراب و استرس از اصلی‌ ترین خواص چای ترش

در چای ترش فلاونوئید وجود دارد که می‌تواند با استرس اکسیداتیو و فشارهای روحی مثل اضطراب و استرس مبارزه کند. همچنین، تحقیقات نشان می‌دهند که خواص چای ترش و مصرف آن اثر آرامش دهنده‌ای بر ذهن و روان افراد دارد.

25. چای ترش منبعی غنی از پتاسیم

یکی از مهمترین خواص چای ترش داشتن پتاسیم است. در ۱۰۰ گرم چای ترش ۹ میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد که مقدار بسیار خوبی است. پتاسیم برای کارکرد بدن مهم است، چون می‌تواند باعث تعادل مایعات در بدن شده و با برقراری تعادل سدیم و پتاسیم فشار خون ما را در حد نرمال قرار نگه دارد.

26. چای ترش و منبع فوق العاده آهن

به غیر از پتاسیم، در چای ترش مقدار قابل توجهی آهن هم وجود دارد. خواص چای ترش با آهنی که دارد می‌تواند به خونسازی ما کمک و خستگی ما را برطرف کند.

27. چای ترش یک منبع عالی اسید سیتریک

یکی از مهمترین آنتی اکسیدان‌ها در چای ترش اسید سیتریک است که کارکردهای مختلفی در بدنمان دارد. برای مثال، یکی از فواید چای ترش با اسید سیتریکی که دارد کمک به روده برای جذب مواد غذایی بیشتر است. همچنین، یکی از مزایای چای ترش با اسید سیتریکش این است که می‌تواند التهاب در بخش‌های مختلف بدن را هم کاهش دهد.

28. خواص چای ترش برای جلوگیری از کم آبی بدن

چای ترش از یک طرف پتاسیم دارد که برای تعادل مایعات بدن خوب است. از طرف دیگر هم در آن کافئین نیست که یک عامل از دست رفتن آب بدنتان است. بنابراین، یکی از خواص چای ترش جلوگیری از کم آبی بدن است.

طبع چای ترش: خواص چای ترش در طب سنتی

در طب سنتی طبع چای ترش سرد و خشک است. بنابراین، خواص چای ترش مصرف آن برای افراد گرم مزاج خوب است. البته اگر شما مزاجتان سرد و خشک است، بهتر است یا این چای را مصرف نکنید. اما اگر می‌خوهید حتماٌ از فواید چای ترش بهره ببرید، آن را همراه با یک ماده غذایی گرم بخورید.

در غیر این صورت، اگر چای ترش را خیلی زیاد بخورید ممکن است که علائم سردی مثل بی‌حالی و ضعف به شما دست دهد.

نحوه تهیه چای ترش

طرز درست کردن چای ترش آسان است. شما فقط باید یک قاشق چای‌خوری از گیاه ختمی یا هیبیسکوس را در یک لیوان یا فنجان آب جوش بریزید. سپس، ۵ دقیقه صبر کنید تا دم بیاید و بعد می‌توانید آن را نوش جان کنید! منتها حواستان باشد که طبع این نوع چای سرد و خشک است.

بنابراین، حتماً یک ماده غذایی گرم مثل عسل یا شیرینی را همراه آن بخورید. اگر هم برای کاهش اشتها می‌خواهید از خواص چای ترش بهره‌مند شوید، بهتر است که آن را یک ساعت قبل از ناهار مصرف کنید.

مطالعه بیشتر:
بهترین دمنوش سرماخوردگی: 26 دمنوش عالی برای تسکین گلودرد و سرفه

آیا چای ترش باعث یبوست می‌شود؟

خواص چای ترش به طور کلی برای دستگاه گوارش خوب است. بنابراین، اگر شما آن را به میزان مناسب مصرف کنید، می‌توانید بدون داشتن هیچ مشکلی از مزایای چای ترش استفاده کنید. اما زیاده‌روی در مصرف آن ممکن است عوارض احتمالی از جمله یبوست را برایتان داشته باشد و فواید چای ترش را از بین ببرد.

عوارض جانبی مصرف چای ترش: خطرات احتمالی نوشیدن چای ترش

درست است که خواص چای ترش فراوان هستند. اما در کنار مزایا چای ترش، مصرف بش از حد آن ممکن است این عوارض را هم داشته باشد:

  • تداخل دارویی: مصرف چای ترش ممکن است با اثر برخی از داروهای دیورتیک آستامینوفن و داروهای هورمونی تداخل داشته باشد.
  • مصرف چای ترش در بارداری و شیردهی: استروژن‌های داخل چای ترش ممکن است بر سطح هورمون‌ها در دوران بارداری و شیردهی تاثیر بگذارند.
  • آسیب کبدی: مقادیر زیاد چای ترش می‌تواند تاثیر منفی بر روی عملکرد کبد بگذارد.
  • کاهش فشار خون: برای افرادی که فشار خون پایین دارند، مصرف چای ترش خوب نیست، چون می‌تواند فشار خونشان را کمتر هم کند.
  • مضرات چای ترش برای کلیه: بنابر نتایج برخی از بررسی‌ها، مصرف مقادیر بالای چای ترش می‌تواند به بافت کلیه آسیب بزند.

چای ترش را با چی بخوریم؟

برای استفاده از خواص چای ترش، شما می‌توانید آن را با شیرینی مورد علاقه‌تان مصرف کنید. به یاد داشته باشید که چای ترش طبعی سرد دارد. بنابراین، اگر سرد مزاج هستید، بهتر است که آن را با شیرینی یا نبات مصرف کنید.

سوالات متداول در خصوص خواص چای ترش

در رابطه با مصرف و استفاده از فواید چای ترش معمولاً این سوالات مطرح می‌شود:

آیا نوشیدن هر روز چای ترش ایراد دارد؟

استفاده از خواص چای ترش و نوشیدن آن در هر روز بسته به هر فرد متفاوت است. برای مثال، برای برخی مصرف دو تا سه فنجان چای ترش در هر روز می‌تواند برای فشار خونشان مفید باشد. اما استفاده زیاد آن هم ممکن است برای دیگران عوارض ناخوشایندی داشته باشد.

آیا چای ترش چربی شکم را کاهش می‌دهد؟

بر طبق تحقیقات انجام شده در مورد خواص چای ترش، این دمنوش اثر مثبتی روی کاهش چربی بدن دارد. اما دقیقاً شواهد نشان نمی‌دهند که فواید چای ترش می‌تواند به طور مستقیم چربی شکم را کاهش دهد.

چه کسانی نباید چای ترش بنوشند؟ چای ترش برای چه کسانی ضرر دارد؟

با این که خواص چای ترش زیاد است، مصرف این چای برای یک سری افراد خوب نیست. برای مثال، افرادی که فشار خونشان پایین است یا داروی خاصی مصرف می‌کنند، بهتر است که این چای را مصرف نکنند. همچنین، اگر باردار هستید، بهتر است قبل از مصرف و استفاده از فواید چای ترش این چای با پزشک خود مشورت کنید.

چه وقت چای ترش بخوریم؟

برای استفاده بهینه از خواص چای ترش شما می‌توانید آن را بعد از غذا بخورید تا به هضمتان کمک کند و فشار خونتان را پایین بیاورد. همچنین، با خوردن چای ترش قبل از خواب می‌توانید خواب آرامتری هم داشته باشید.

چطور با چای ترش لاغر شویم؟

خواص چای ترش به گونه‌های متفاوت برای لاغری خوب هستند. برای مثال، یکی از فواید چای ترش افزایش سوخت و ساز بدن است که می‌تواند میزان چربی و قند خون را کم کند. همچنین، اگر شما آن را قبل از غذا بخورید، می‌تواند باعث کاهش اشتهایتان شود.

آیا نوشیدن چای ترش ناشتا مفید است؟

برای استفاده از خواص چای ترش بهتر است آن را به عنوان ناشتا مصرف نکنید. این به خاطر آن است که با معده خالی خوردن چای ترش باعث سوزش معده و افت فشار خون می‌شود.

خواص چای ترش بعد از غذا چیست؟

شما می‌توانید چای ترش را بعد از هر وعده غذایی مصرف کنید. خواص چای ترش بعد از غذا می‌تواند به بهبود هضم آن کمک می‌کند. همچنین، فواید چای ترش مانع از بروز سوء هاضمه شود.

چای ترش را به چه مدت می‌توان نگهداری کرد؟

برای اینکه بتوانید از فواید چای ترش به خوبی استفاده کنید، باید گل‌های چای ترش را در یک ظرف دربسته و در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید.

آیا می‌توان از چای ترش به‌صورت دمنوش با گیاهان دیگر استفاده کرد؟

بله. شما می‌توانید چای ترش را با دمنوش‌های دیگر مثل به لیمو، گل گاوزبان و زنجبیل یا دارچین ترکیب کنید و از خواص چای ترش به بهترین نحو بهره‌مند شوید.

آیا چای ترش باعث لکه‌شدن دندان‌ها می‌شود؟

خیر. استفاده از خواص چای ترش و مصرف آن باعث لکه‌دار شدن دندان‌هایتان نمی‌شود. اما در کل، بهتر است بعد از مصرف هر ماده غذایی از جمله چای ترش دندان‌هایتان را بشویید.

منبع: healthline, clevelandclinic, medicalnewstoday

خرید دمنوش

مقالات مرتبط

نظرات